Kapsamlı bir seo uyumlu makale hazırlama rehberine hazır mısınız?
Hadi başlayalım!
Seo uyumlu makale nedir?
Seo uyumlu makale; Google gibi arama motorlarında üst sıralara çıkabilmek için seo kriterleri göz önüne alınarak oluşturulan Google dostu makalelerdir. Bu aşamada hemen aklımıza nedir bu seo kriterleri sorusu gelmektedir.
Sizlere öncelikle teknik bilgiler vererek kafanızı karıştırmak yerine basit ve daha yalın bir şekilde Google’ın sevdiği makaleleri açıklamaya çalışacağız.
Unutmayalım ki bir seo uzmanının en güçlü argümanlarından biridir içerik!
Seo uyumlu makale nasıl yazılır?
Herhangi bir konu üzerinde dijital dünyada yüzlerce, belki binlerce makale bulabilirsiniz. Peki, binlerce ve birçoğu neredeyse birbirinin aynısı olan bu makaleler içerisinden hangileri diğerlerinden sıyrılarak Google’da üst sıralarda yer alıyor?
Gelin şimdi o makalelerin ortak özelliklerine bir bakalım.
İlk adımın yanlış atıldığı bir işte, ikinci ve sonraki adımların doğru olması beklenemez. Dolayısı ile her ne iş yaparsak yapalım başlangıcımızı doğru adımlar ile ilerletmeliyiz.
Algıda seçicilik kavramından yola çıktığımızda insanların hep farklı olana eğilimi olduğunu görürüz. Kıyafet almak istediğimizde, ceket seçimimizi yaparken başka birinde olmayan bir modeli seçmeye çalışırız yani farklı olanı seçeriz.
Yapay zekaya sahip arama motorları da tıpkı biz insanlar gibi seçici davranarak farklı olanı seçmektedir.
İşte tam bu aşamada Google analitik davranışı da binlerce makale arasından farklı ve yeni olanları yani özgün olanları seçip onları üst sıralara çıkartarak ödüllendirmektedir.
Yani en önemli konu farklı olabilmektir!
Peki, bir içeriğin farklı olabilmesi için nelere sahip olması gerekir? Gelin bu konuyu maddeler halinde detaylı olarak inceleyelim.
1- Özgünlük
Özgün içerik; tamamen orijinal ve benzerlerinden farklı olan içeriklerdir. Özgünlük kavramını samimiyet ve içtenlik olarak da tanımlayabiliriz.
Oluşturacağımız tüm içerikler eskilerin tabirine göre emsaline faik, yani benzerlerinin üstünde olmalıdır.
İnsani ilişkilerimizde özellikle ilk defa tanıştığımız bir kişi ile görüştüğümüzde onun mimiklerine, seçtiği kelimelere ve davranışlarına dikkat ederiz. Eğer tüm bu tutumlarında samimi ve içten davranıyorsa, taklitten ve yapmacılıktan uzak duruyorsa, ancak o zaman o kişiye içimiz ısınır ve onunla ilerleyen aşamalarda görüşmek ister ve görüşürüz.
Bizim içeriklerimiz de Google’a ilk defa tanıştıracağımız bir arkadaşımız gibidir. Google analitik düşünce ile ilk defa tanıştığı bu arkadaşın davranışlarını, konuşmalarını ve samimiyet derecesini anlamaya çalışır.
Bizler içeriklerimizi oluşturduktan sonra onları web sitelerimizde yayınlar ve Google’dan index almasını bekleriz. Google gibi arama motorları bot yani örümcek adını verdiği yazılımlar ile tüm web sitelerini belirli aralıklarda tararlar.
İşte bu tarama sırasında Google samimi ve içten olduğuna inandığı kişiler ile arkadaşlık etmeye ve onlarla sürekli görüşmeye başlar. Bu samimi arkadaş özgün içerikten başkası değildir.
Daha önce yapılmış olanı taklit etmek yerine, ilk defa yapılanı oluşturmaya gayret göstermeliyiz. Demek ki seo uyumlu makale hazırlarken yapmamız gerekenler; taklitten uzak durmak, benzersiz olmaya çalışmak ve her zaman samimi olmak.
”Samimiyet her zaman kazanır!”
2- Akıcılık
Bir içeriğin insanlar tarafından sıkılmadan en sonuna kadar okunabilmesi için içerik kurgusunda ve akışında aksaklıklar olmamalıdır. Peki bu aksaklıklar nelerdir? Harf ve kelime hataları, imla kuralları ve dilbilgisi hatalarını mutlaka gidermeliyiz.
Samimi olalım lütfen! Kimse çok uzun düz metin okumayı sevmez. Zaten okumaya meyilli bir toplum olduğumuz da maalesef söylenemez.
Bu durumda, mümkün olduğunca basit kelimeler ile kısa cümleler kurarak anlatmak istediğimiz konuyu açıklamalıyız. Daha da önemlisi, akademik bir hava ile anlatmak yerine karşımızda oturan birisine anlatıyormuş gibi konuyu açıklamaya özen göstermeliyiz.
Kalemi güçlü bir seo içerik yazarı kaliteli bilgilerin yanında, kelimelerin ahengine, paragrafların ardı ardına akışına, hatta hece ve ses uyumuna dikkat eder, yani bir şiir gibi ifade eder.
İçerikler şiir gibi akıcı olmalı!
Seo uyumlu içerik oluştururken kendimizi kasmamalıyız. Okuyucu tarafından çok rahatlıkla anlaşılabilen bu husus, hemen refleks alır.
”Ya okumaya devam eder ya da bırakır!”
3- Yetkinlik
Özgün içeriklerin oluşmasında yer alan en önemli hususlardan biriside yetkinliktir. Seo uyumlu makale yazarlığı içinyetkinlik seviyesine ulaşmak gerekir. Yetkinlik temelde iki kavramdan oluşur;
- Yapabilirlik
- Yetenek
Yapabilirlik; çalıştığı alanda uzun yıllar boyunca o işi yapmış ve artık o işi rahat yapabilen kişiler için kullanılan tanımlamadır. Yapabilirliği var ancak yeteneği olmayan kimse ile yetkinlik seviyesine gelinemez.
Yetenekli kişi ise belirli konularda kabiliyeti olan insanlar için kullanılır. Yeteneğinin olup tecrübesinin olmadığında da yetkinlik seviyesine ulaşılamaz.
İşte iyi bir seo uyumlu içerik yazarı olarak yetkinlik seviyesine ulaşabilmemiz için hem yeteneğimizin hem de yapabilirliğimizin olması gerekmektedir. Yetkinlik seviyesine ulaşan kişilere kalite seo içerik yazarı diyoruz.
”Hem yetenek hem yapabilirlik eşittir yetkinlik!”
4- Kurgu
İçeriğin tüm aşamalarında birbirinden kopmadan, birbiri ile bağlantılı ve sıralı paragraflar oluşturmaya özen göstermeliyiz.
Paragraflarımızın çok uzun olmamasına dikkat ederek, belirli aralıklarda mutlaka başlıklar kullanmalıyız. Düz ve uzun metinlerden uzak durarak, belirli periyotlarda maddeler halinde ifade ederek akışı hızlandırmalıyız.
İçindekiler bölümü ile tüm makalenin içinde hangi başlıklar olduğunu göstererek okuyucuya ciddi anlamda yardımcı olmalıyız.
Kullanıcı davranışları göz önüne alındığında, uzun içeriklere sahip sayfa ve blog yazılarında, site ziyaretçisini fazla yormadan içindekiler bölümü ile hedefine ulaştırabilmeliyiz. İçindekiler bölümünün yer alması hem kullanıcı dostu bir içerik olduğunu hem de Google trafik açısından üst sıralarda yer almamızı sağlayacak kriterlerden biri olduğunu göstermeliyiz.
Giriş bölümü ile makalenin amacını, neleri içerdiğini ve okuyan kişilere neler katacağını açık ve net bir dille ifade edebilmeliyiz.
Gelişme bölümü ile artık konunun tüm detaylarına inerek, okuyucunun kafasında soru işareti bırakmadan yalın bir dil ile konuyu açıklamalıyız. Bu açıklamalarımızı yaparken infografikler, görseller ve videolar ekleyerek içeriği daha ilgi çekici hale getirmeliyiz.
Sonuç bölümü ile hedef kitlelerin kazanımlarından, nelerin akılda kaldığını tekrar hatırlatarak tüm konunun kısa bir özetini yapmalıyız. Her ne iş yapıyorsak yapalım fark etmez, yaptığımızın her işin finalini mükemmel bitirmeliyiz.
Fıkra anlatıyorsak sonunda kahkahayı patlatabilmeli, film izletiyorsak sonunda izleyiciyi şaşırtabilmeliyiz!
”Kurgusu akıcı, finali mükemmel olan kazanır!”
Referanslar bölümü ile detay konuları açıklarken hangi kaynaklardan faydalandığımızı makalenin sonunda referanslar bölümü ile göstermeliyiz.
Google tarafından yapılan açıklamalara ve forum bloglarına baktığımızda, içeriklerin sonunda kaynaklar ve referanslar bölümünün yer alması, Google’un o siteyi daha otoriter bir site kabul ederek üst sıralara taşıdığı bilinmektedir.
Bu nedenle, seo uyumlu makale oluşturulurken mümkün olduğunca tüm makalelerin sonunda hangi kaynaklardan yararlanıldığını belirtmek sitemizi Google’da üst sıralara taşamaya yardımcı olacaktır.
Seo uyumlu içerik hazırlarken dikkat edilmesi gereken teknik hususları Google belirli aralıklarda güncelleyerek resmi forum sayfalarında, sosyal medyada ve resmi hesaplarından bizlere duyurmaktadır. Bunlardan kısaca bahsedecek olursak;
5- Anahtar kelime araştırması ve kullanımı
Anahtar kelime araştırması; kapsamlı olarak oluşturulan sektörünüz ile alakalı kelimelerin bir araya getirilmesi olarak tanımlayabiliriz. İçerikleri oluşturmadan önce her konu ile alakalı mutlaka anahtar kelime araştırması yapmalıyız.
Sitenizin organik trafik alıp üst sıralara yükselmesini istiyorsanız hedef kitlemizin ne aradığını bilmek zorundayız. Doğru yapılmış olan anahtar kelime araştırması ile hedef kitlemizin sitemizden ne beklediğini de anlamış olur ve içeriği ona göre tasarlamış oluruz.
Anahtar kelime stratejisi belirli periyotlarda sürekli yenilenmesi gereken dinamik bir yapıdır. Sitenizi ilk defa oluştururken bir defaya mahsus yapılan ve bir daha müdahale edilmeyen bir yapı değildir. Arama motorları gün geçtikçe bizlerden bilgileri toplayarak yapay zeka ile öğreniyor ve zaman ilerledikçe bizler de arama motorlarından gelişmeleri öğrenmiş oluyoruz.
Anahtar kelime araştırması neden önemlidir?
Doğru anahtar kelime araştırması ile kitlenizin arama motorlarında hangi arama kelimeleri arattığını göreceksiniz. Bu durum son derece önemlidir ve size oldukça yardımcı olacaktır.
Anahtar kelime, bazen tek bir kelime bazen de kelime grupları olarak oluşturulabilir. Uzun kuyruklu anahtar kelimelerin aranma hacimleri düşük olmasına rağmen, anahtar kelime zorluk derecesi de düşük olduğundan dolayı sıralamalarda yer alabilmesi daha kolaydır.
Bu nedenle özellikle yeni oluşturulan web siteleri Google sıralamalarda yer alabilmek için uzun kuyruk anahtar kelimeler ile başlangıçlar yapılması önerilebilir. Sıralamalarda yer almaya başladıktan sonra zorluk derecesi ve hacmi yüksek olan kısa kuyruk anahtar kelimeler kullanmak doğru bir strateji olacaktır.
Örneğin sağlık sektöründe yer alan anahtar kelimelere kabaca bakıldığında hedef kitle yani hasta veya hasta yakınları genellikle bir soruya veya belirli bir konu ile alakalı bilgilere cevap bulmak istiyorlar. Bu nedenle sağlık sektöründe oluşturulan içerik mimarisinde sık sorulan sorular bölümü ile soru-cevap kalıplarına mutlaka yer verilmelidir.
Anahtar kelime yoğunluğu ne olmalı?
Anahtar kelimeler sektörünüze bağlı olarak küçük veya büyük işletmeler için farklılık gösterebilir. Toplamda bir sitede kaç anahtar kelime olması gerektiğinden ziyade oluşturacağınız sayfalarda ve blog yazılarında kullandığınız kelime sayısı ile orantılı olmalıdır.
Arama motorları tarafında açıklanan kesin bir veri olmamakla beraber bu oran genellikle %2-3 olarak kabul edilmektedir.
Örneğin Kadın doğum uzman doktoru olarak sahip olduğunuz sitenizde miyom ameliyatı ile ilgili oluşturduğunuz toplamda 1000 kelimelik bir blog yazınız varsa, anahtar kelimenizi bu yazı içerisinde 20 ila 30 defa arasında kullanabilirsiniz.
Anahtar kelime araştırma araçları bizlere yardımcı olur mu?
Anahtar kelime araştırmasında kullandığımız yöntemlerden bir tanesi de anahtar kelime araştırma araçlarıdır. Piyasa da çok sayıda ücretli ve ücretsiz olan bu araçları kullanmanızı tavsiye ederiz.
Anahtar kelimenin aranma hacmini, zorluk derecesini, rekabetini, reklamlarda tıklama başına düşen maliyet gibi çok sayıda parametreleri içeren bilgilere bu araçlar ile kolaylıkla ulaşabiliriz.
”Anahtar kelimeleri hazırla, kapıyı arala!”
6- Başlık ve alt başlık kullanımı
Seo uyumlu makale hazırlama aşamalarında çok önemli faktörlerden biri de başlık ve alt başlıklardır.
Dikkat çekici ve farklı bir başlık kullanmak hedef kitlenizin sizin yazınızı tercih etmesinde önemli bir rol oynar. Bu nedenle başlık seçimi (H1) yapmadan önce konuya yönelik arama motorlarında mevcut başlıklara göz atmakta fayda vardır. Mümkünse mevcutlardan farklı bir başlık kullanmaya ve başlığınızda anahtar kelime kullanımına özen göstermelisiniz.
Ana başlığımız H1 etiketi ile kullandıktan sonra gelişme bölümünde H2-H3-H4 gibi etiketler ile alt başlıklarımızı kullanabiliriz. H6’ya kadar alt başlık kullanımı yapabiliriz ve H1’den H6’ya doğru gittikte karakter boyutu küçülecektir.
Düz mantık ile bakılıp başlık sıralamalarına dikkat edilmeli denilse de, bu her zaman geçerli bir kural değildir. Yani H3’den sonra H2 başlık kullanamazsınız diye bir şey yoktur.
Google da başlığınızın hemen altında gözüken meta açıklaması da seo açısından çok önemlidir. Bu nedenle meta açıklamanızı da doğru bir kurgu ile yapmalısınız. Meta açıklaması 160 karakterden fazla olmamalı ve mutlaka anahtar kelimenizi bu alanda kullanmalısınız.
”Davetiyeyi iyi hazırla, misafiri ağırla!”
7- Görsel çekicilik
Kimsenin dümdüz bir metni sonuna kadar okumasını bekleyemezsiniz. Belli bir noktadan sonra insanlar sıkılır ve metni okumayı bırakır. Bu nedenle belirli aralıklarda paragraflar arasına görseller (resim, vektörel çizim, slayt, infografik) yerleştirerek metni daha çekici hale getirebilirsiniz.
İçeriklerde yer alan görsellerde mutlaka alt etiket kullanmalıyız, aksi takdirde Google görsellerde indeks almaları çok uzun zaman alır.
Kullandığınız görselleri seçerken tamamen özgün olmasına dikkat edin, yani her platformda sayısız defa kullanılan bir görseli sadece güzel olduğu için kullanmak faydadan ziyade seo çalışmalarına zarar verebilir.
Aynı şekilde bunu videolar ile de destekleyebilirsiniz. Videoların başka bir avantajı, ortalama 3-4 dakikalık videonuz varsa ve ilgi çekici bir video düzenlediyseniz, ziyaretçinizi fazladan 3-4 dakika daha sitede kalmasını sağlamış olursunuz. Bu sayede Google gibi arama motorları sizleri üst sıraya taşıyacaktır.
Unutmayalım ki ziyaretçi davranışları sitenizi üst sıralara taşımada önemli parametrelerden bir tanesidir.
”Misafiri iyi ağırla, uzun oturmasını sağla!”
8- Rakip Analizi
Yazmak istediğiniz konuyu belirledikten sonra aynı konu ile alakalı Google’da tarama yapıp, üst sıralarda yer alan rakiplerin içeriklerine seo uyumlu makale örneği olarak göz atmanızda fayda vardır. Çok fazla benzer içerik incelerseniz, bu sefer o içeriklerin formatlarından ve cümlelerden etkilenebilirsiniz, bu hususa dikkat edin lütfen.
Seo rakip analizi yaparken içerikte ortalama kaç kelime kullanıldığına, anahtar kelime yoğunluğuna, görsel ve videolarına, içindekiler, sonuç ve referanslar bölümlerine, alt başlık kullanımlarına, cümle ve paragraf uzunluklarına, anlatımın akıcılığına gibi hususlara dikkat etmek gerekir.
”Rakiplerini iyi belirle, taklit değil modelle!”
Sonuç olarak;
Buraya kadar seo uyumlu makale hazırlamanın 8 temel sacayağını detaylı olarak açıklamaya çalıştık. Bu yazımızın seo uyumlu makale konusunda rehber niteliği taşıyan bir yazı olduğuna inanıyoruz.
Bu nedenle; seo uyumlu makale hazırlamanın teoride nasıl olması gerektiğini açıklamak ile birlikte içerik yazarlığındaki tecrübelerimizin de kıymetli olduğunu düşünerek pratikte olması gerekenleri maddeler halinde özetleyerek sizlerle paylaşmak istedik.
Seo uyumlu makale hazırlamanın altın kuralları:
- Benzersiz, daha önce yazılmamış, orijinal ve tamamen özgün içerikler üretmek,
- Her zaman samimi olmak, arama motorlarına değil, ziyaretçiye faydalı içerikler üretebilmek,
- Anahtar kelime araştırması yapmak,
- Uzun kuyruk ve kısa kuyruk anahtar kelimelerine yer verebilmek,
- İçindekiler (table of contents), sonuç ve referanslar bölümlerine yer vermek,
- Dil bilgisi ve imla kurallarına dikkat ederek yalın ve akıcı bir dil kullanmak,
- Çok uzun cümleler ve çok uzun paragraf kullanımından kaçınmak,
- Uzun düz metinler yerine, anlatımlarınızı maddeleştirerek anlatabilmek,
- Görseller, slaytlar ve videolar ile içeriği zenginleştirebilmek,
- URL’de, başlıkta, alt başlıklarda, alt etiketlerde, görsel etiketlerde anahtar kelimeyi kullanmak,
- İçeriklerin 400 kelimeden az, 4000 kelimeden de uzun olmamasına dikkat etmek,
- Anahtar kelime yoğunluğunun %2-3 arasında olmasına özen göstermek,
- Başlıkların 65 karakterden, meta kısmının ise 160 karakterden fazla olmamasına dikkat etmek,
- Seo uyumlu makale hazırlarken site içi ve site dışı link kullanımına yer vermek,
- İçeriklerimizi yayınladıktan sonra sosyal medya platformlarında paylaşabilmek,
- İçeriklerimizin sonunda yorumlar bölümü açarak, yorum alabilmeyi sağlamak,
- Mevcut içerikleri belirli periyotlarda güncellemek ve düzenli olarak yazılar yayınlamak,
- İçeriklerinizi yayınlamadan önce özgünlük test araçlarını ile özgün olduğundan emin olmak