SEO hakkında herşeyi detaylı olarak öğrenmek ister misiniz? SEO Nedir ve SEO Nasıl Yapılır? sorularına cevap mı arıyorsunuz,
SEO’nun organik trafik çekerek websitenizi google’da yükseltebileceğini duydunuz ancak nasıl çalışacağınızı ve hangi faktörlerin daha önemli olduğundan emin değilseniz, cevabınız evet ise merak etmeyin, doğru adrestesiniz.
Arama motorlarının nasıl çalıştığını, SEO çalışmaları’nın nasıl yapıldığını, temel sacayaklarını ve faktörlerinin neler olduğunu açıklamadan önce, SEO’nun tanımı ve çalışma prensiplerini herkesin anlayabileceği şekilde sade ve yalın bir dil ile izah edelim,
Hazır mısınız?
SEO nedir?
SEO (arama motoru optimizasyonu) sitenizi Google’da üst sıralara çıkarabilmek için yapılan kapsamlı çalışmaların bütünüdür.
Kelime manasını İngilizce’den Türkçe’ye çevirisini yaptığımızda karşımıza çıkan Arama Motoru optimizasyonu iken, bizler arama motorlarını optimize etmiyoruz, böyle bişey yok. Bizler websitelerimizi Google’un bizlere belirttiği kriterlere uygun olarak optimize ediyoruz.
Sitelerimizin mimari yapı ve kurgusunu doğru inşa ederek, teknik alt yapısını düzenleyerek, özgün ve kaliteli içerikler oluşturarak, sitenin hızlı olmasına dikkat ederek diğer sitelerden kendi sitenize bağlantı alarak Google’da yükselmeyi hedefliyoruz.
SEO çalışmaları deyince aklımıza neler gelmelidir?
Google’da arama sonuçlarını artırmayı ve sitenize organik arama trafiği çekmeyi hedefler. Bu çalışma, ücretli kanallardan (Google reklam, İnstagram reklam, ücretli arama, sosyal medya vs. ) gelen trafik ile organik arama trafiği arasında farkı ortaya çıkarır.
”Hedefimiz ücretli kanallar ile değil, organik trafiik ile Google’da üst sıralara çıkabilmektir.”
Ücretli ve organik trafik arasındaki farklar?
Ücretli ve Organik trafik arasındaki farkları 4 maddede açıklamaya çalışalım;
1- Pozisyon: Ücretli arama sonuçları, arama motoru sonuç sayfalarının en üstünde yer alırken, organik sonuçlar ücretli arama sonuçlarının altında görünür.
2- Zaman: Ücretli ve organik arama arasındaki bir diğer önemli fark da zamandır. Ücretli arama ile bazen dakikalar içinde neredeyse anında sonuçlara ulaşırken; organik arama ile sonuçlara ulaşmak daha fazla zaman alır. Yani orta ve uzun vadeli oyunu organik arama ile oynamalısınız.
3- Trafik Dağılımı: Trafik payı söz konusu olduğunda, arama yapanların ortalama %30’u ücretli sonuçlara ve %70’i ise arama motoru optimizasyonu sonuçlarına tıklar. Yani tıklamaların aslan payı aslında organik sonuçlardadır. Bu nedenle optimizasyon o derece önemlidir.
4- Ödeme: Adından da anlaşılacağı gibi, ücretli arama yönteminde arama yaptığınız her kelime için bir tıklama maliyeti ödenir. Ücretli arama yönteminde ziyaretçiniz anahtar kelimenizi Google’da aradığında reklamınızı göstermesi için Google’a ödeme yaparak sayfanız için ücretli trafik satın alırsınız.
”Organik arama ile gelen trafik ücretsizdir, ancak hem kaynak hem de zaman yatırımı gerektirir.”
SEO nasıl yapılır?
Bu sorudan önce arama motorları nasıl çalışır sorusunu açıklamak gerekir.
Google, Yandex ve Bing gibi arama motorları, internette bulabilecekleri tüm içerikler hakkında bilgi toplamak için bazen bot veya örümcek olarak da adlandırılan tarayıcıları kullanırlar. Tarayıcı, bilinen bir web sayfasından başlar ve bu sitedeki sayfalara verilen dahili bağlantıların yanı sıra diğer sitelerdeki sayfalara verilen dış bağlantıları da takip eder.
Arama motoru bot’ları sayfalarda içerik ve bağlantı linklerinden, ilgili sayfanın ne hakkında olduğunu ve arama motorlarının veri tabanında yer alan dizinlerdeki diğer sayfalar ile nasıl bağlantılarının olduğunu anlamasına yardımcı olur.
Kullanıcı olarak bizler, Google arama sayfasına bir sorgu yazdığımızda, Google o sorgu için olabilecek en doğru ve en faydalı sonuçları gösterebilmek için kendi alt yapısında değişik algoritmaları kullanır. Arama motorunun ortaya çıkardığı organik sonuçlar, çok miktarda metin ve makalelerin yer aldığı web sitelerini, haber sitelerini, videoları, resimleri, yerel işletmeler gibi birçok sonucun görünmesini sağlar.
Arama motorlarının temel mantığında 3 adım vardır;
1- Tarama
Arama motorlarının kullandığı ilk proses tarama işlemidir. Yeni sayfalar bulmak ve onlar hakkında bilgi kaydetmek için web tarayıcılarını gönderirler. Bu web tarayıcıları “örümcekler” veya “botlar” olarak tanımlanıyor.
Amaçları, var olan yeni web sayfalarını keşfetmek ve ayrıca daha önce ziyaret ettikleri sayfalardaki içeriğin değişip değişmediğini veya güncellenip güncellenmediğini görmek için belirli aralıklarda kontrol etmektir. Hangi sıklıkta tarandığı Google tarafından açıklanmamaktadır.
2- İndeksleme
İndeksleme, arama motorunun taradığı içeriği değerli görürse veritabandaki kayıtlara alma işlemi olarak tanımlanabilir. Bir içeriğin sıralamalarda yer alabilmesi için daha öncesinde indeks almış olması gerekir. Özgün olan içerikler dizine yerleştirilir. Bazı içerikler tarayıcılar tarafından indekslenmeyebilir;
- İçeriğimiz kopya içerik niteliği taşıyorsa,
- İçerik değeri düşük, kelime sayısı az veya spam olarak değerlendiriliyorsa,
- Tarama işlemi sağlıklı yapılamıyorsa,
Bu durumlarda indekleme gerçekleşmez.
3- Sıralama
Üçüncü adım sıralama en önemli adım olarak kabul edebiliriz. Sıralama süreci tarama ve indeksleme adımları tamamlandıktan sonra yapılabilir.
Arama motorlarının içeriği sıralamak için kullandığı yaklaşık 100’den fazla sıralama sinyali vardır ve bunların tümü SEO’nun 4 temel sacayağı ile örtüşür; On-page, Off-page, Teknik ve SEO faktörleri.
Sıralamada dikkate alınan bazı kriterler şöyle;
- Kaliteli İçerik
- Site içi Bağlantı
- On-Page Optimizasyon
- Off-Page Optimizasyon
- Backlink (Site Dışı Bağlantı)
- Sayfa Hızı
- Site Güvenliği
- Site Mimarisi
- Lokal Optimizasyon
- Sosyal Medya Sinyalleri
SEO’nun 4 Temel Sacayağı
Etkili SEO stratejileri oluşturmaya giden site optimizasyonu’nun 4 Temel Sacayağı vardır.
Aşağıdaki 4 bölümden oluşan kapsamlı SEO rehberinde bu faktörleri daha derinlemesine açıklıyoruz. Web sitenizin organik aramadan daha fazla ziyaretçi almasına yardımcı olacak SEO analiz ve optimizasyon taktiklerini detaylı olarak açıklıyoruz.
Bölüm 1: On-Page SEO: Site içi optimizasyon olarak da bilinen bu çalışma da, web sitesindeki içeriğin kullanıcılarla alakalı olmasını sağlama süreci olarak tanımlanabilir. Özgün ve kaliteli bir içerik üretmek bu bölümün temel ihtiyacıdır. İçeriğin başlıklarında ve gövdesinde doğru anahtar kelimeleri veya kelime öbeklerini kullanmak gerekir. Her sayfanın meta açıklamaları, site içindeki dahili bağlantıları ve diğer otoritesi yüksek sitelere harici bağlantıları ve odak anahtar kelimesine sahip iyi bir URL’yi içermesi site içi optimizasyonun temelini oluşturmaktadır.
Bölüm 2: Off-Page SEO: Bu teknik, bir sitenin web sitesi dışındaki yapılan aktiviteler ile Google’da sıralamasını yükseltmek için kullanılır. Bu tür faaliyetler büyük ölçüde domain otoritesi yüksek olan diğer sitelerden alınan backlinkler ile gerçekleştirilir. Bahse konu bu backlinkler, diğer siteler ile olan ortaklıklardan, sosyal medya pazarlamasından ve diğer sitelerde yazılan misafir blog yazıları ile sağlanabilir.
Bölüm 3: Teknik SEO: Bir web sitesi oluştururken veya bakımını yaparken siteyi SEO’ya uyumlu hale getirmek için yapılan teknik süreçleri kapsar. Site içerisinde yer alan içeriğin özgün ve kaliteli olmasından ziyade teknik olarak site performansını artıran süreçlerin izlendiği bölümdür. Teknik optimizasyonu gerçekleştirmenin bazı yolları arasında bir sitemap.xml dosyasına yani site haritasına sahip olmak, içeriği kullanıcı deneyimine uygun yapılandırmak, sayfa yükleme süreleri, site hızı, doğru resim boyutlandırma ve barındırma ortamı gibi site performansını iyileştirmek yer almaktadır.
Bölüm 4: SEO Faktörleri: Arama motoru algoritmalarına giren birçok faktör vardır. Bu faktörler, kullanıcı davranışına ve makine öğrenimindeki ilerlemelere ayak uydurmak için sürekli gelişmektedir.
On-Page SEO | Off-Page SEO | Teknik SEO |
---|---|---|
Özgün İçerik | Sitelerden alınan Bağlantılar | Site Mimarisi |
Anahtar Kelime | İçerik Pazarlaması | Site Hızı |
Başlık ve Meta Etiketleri | Sosyal Medya Sinyalleri | Tekrarlayan İçerikler |
Dahili Bağlantılar | Site Tanıtımları | XML Site Haritası |
Resim Optimizasyonu | Lokal SEO | Robots.txt İzin Dosyası |
HTML kodlama | Formlar | Site Güvenliği, SSL |
Kullanıcı deneyimi | Misafir Blog Yazıları | Mobil Uyumluluk |
URL Optimizasyonu | Etkinlikler | Tarama, İndeks, Sıralama |
Meta Açıklaması | Yorumlar | SEO Araçları |
SEO’nun bu temel bölümlerinin dışında, bazı spesifik alanlarda da çok etkili olduğu gerçektir;
- Lokal
- E-ticaret
- Haber
- Sağlık
Arama Motoru Optimizasyonu neden önemlidir?
Site optimizasyonu önemlidir çünkü web sitenizin Google’da üst sıralarda görünürlüğünü artırmaya yardımcı olur.
Ücretli reklamcılık ve sosyal medya da görünürlüğe yardımcı olur, ancak site optimizasyonunun avantajı, doğru bir şekilde kurulduğunda zaman organik trafik getirmeye devam edebilmesidir.
Bir kullanıcının sorgusuna cevap veren yüksek kaliteli özgün sayfalar yayınlarsanız, bunlar arama motorlarının ilk sayfasının en üstünde görünebilir. Bu, arama yapanların web sitenize ve işletmenize aşina olması için mükemmel bir yoldur.
Ancak, site optimizasyonuna öncelik vermek için ek nedenler vardır;
- Daha fazla dönüşüm getirir
- Size daha fazla kişiye ulaşmanızı sağlar
SEO hizmetleri kapsamında yapılan site optimizasyonu, dijital pazarlamanın temel bir parçasıdır çünkü insanlar genellikle ürünler ve hizmetler hakkında bilgi bulmak için ticari amaçla her yıl milyonlarca arama yapar. Arama, genellikle markalar için en önemli dijital trafik kaynağıdır ve diğer pazarlama kanallarını tamamlar.
Daha fazla görünürlük ve arama sonuçlarında rakiplerinizden daha üst sıralarda yer almak, daha fazla kişiye ulaşabiliyor olmanız anlamına gelir.
”Özetle, Google SEO Dijital Pazarlama ekosisteminin temelidir.”
Site optimizasyonu sürecinde yapılan doğrular ve yanlışlar?
Optimizasyon sürecinde yapılan önemli temel doğrular ve yanlışları aşağıdaki tablo ile özetlemeye çalışalım;
SEO’da DOĞRULAR | SEO’da YANLIŞLAR |
---|---|
Kaliteli içeriğe sahip alakalı sitelerden backlink almak | Alakasız sitelerden backlink almak |
Başlıklarda anahtar kelimeler ve etiket kullanmak | Aynı başlık etiketlerini birden çok sayfada kullanmak |
İlgi çekici, faydalı ve özgün içerikler yazmak | Kopya içerikler kullanmak |
Anahtar kelime araştırması yapmak ve içerikte kullanmak | Anahtar kelimeyi içeriklerde aşırı kullanmak |
Web sitesine doğal bağlantılar yapmak | Organik olmayan site bağlantıları yapmak |
İçeriğin sıralama alabilmesi için sabırlı olmak | Sabırsız olup, Black Hat Tekniklerine başvurmak |
Siteyi birçok cihaza uyumlu ve kullanıcı dostu yapmak | Mobil cihazlara uyumu erteleyerek, masaüstü yoğunlaşmak |
Optimizasyon için White Hat tekniklerini kullanmak | Optimizasyon için Black Hat tekniklerini kullanmak |
SEO Kontrol Listesi
On-Page Kontrol Listesi
- Arama motorlarına değil, hedef kitlenize faydalı, özgün içerikler üretmeye çalışın,
- Sitenizde yer alan trafiği düşük sayfaları kaldırın,
- Screamingfrog ve benzeri araçlar ile içerik kontrolleri, 404 hatalarını kontrol edin,
- Anahtar kelime araştırmasını dikkatli yapın ve semantik konusunu dikkate alın,
- Yeni açılan sitelerinizde uzun kuyruk kelimeler kısa zamanda sıralama almanıza daha yardımcı olacaktır unutmayın,
- Anahtar kelimeleri içeriklerde çok kullanarak aşırı SEO yapmayın,
- Anahtar kelime yoğunluk oranına mutlaka dikkat edin,
- İçeriklerde referanslar bölümüne, sonuç bölümüne, anlatımları madde halinde veya numaralandırarak anlatmaya, odak kelimeleri bold yapmaya, snippet kullanımına, resim, infografik ve video kullanımına, paragrafları kısa tutmaya, kısa cümleler kullanmaya özen gösterin,
- Başlıklarda ve meta açıklamalarda anahtar kelimeleri yoğun kullanmayın,
- Tekrarlayan veya kopya içeriklere müsaade etmeyin,
- İçeriklerde başlık yapılarının doğru kullanımına dikkat edin (H1,H2,H3…)
- İçeriklerde kelime sayısının 500 ve üzeri olmasına gayret edin,
Off-Page kontrol listesi
- Doğal görünümlü backlink almaya çalıştığınızda, bağlantı alacağınız sitenin Kaliteli, DA’i yüksek, Alexa sıralaması, Moz değerleri, Sosyal Medya gücü, link çıkış sayıları ve aynı sektöre sahip siteler gibi kriterleri göz önünde bulundurarak link bağlantılara almaya özen gösterin, bu konuda oldukça seçici olun,
- Sitenize gelen doğal olmayan kalitesiz link bağlantılarını reddedin,
- Hazır SEO paketlerin satın almayın, faydasından çok zararı olacağını unutmayın
- Kalitesiz sitelerden asla backlink almayın,
- Forum, Yorum ve Profil backlink’lerden uzak durun,
- Nofollow olsa bile sadece kaliteli, DA’i yüksek sitelere link çıkışları verin,
- Misafir yazarlık sürecini sınırlı sayıda ve sadece kaliteli sitelerde yapın,
- Referanslar bölümünde kaliteli sitelere nofollow link bağlantılarını sınırlı sayıda verin,
- Alacağınız backlinklerin marka ismi ile olmasına özen gösterin,
- Sosyal medya paylaşımları yaparak, sosyal medya sinyallerini kontrol edin,
- Hedef kitlelerinizin marka isminize Google’da yorum yazmalarını talep edin,
- Hedef kitlelerinizin varsa sitelerinden link bağlantıları alın,
- Hedef kitlenize belirli aralıklarda bilgilendirme e-mail’leri gönderin,
- Reklam kampanyalarınızı Google Politikaları ile çelişmeyecek ve ihlal etmeyecek şekilde düzenleyin,
Teknik SEO kontrol Listesi
- URL yapılarını arama motorlarına uygun hale getirin, DNS hatalarını giderin
- Site mimarisinin doğru yapılandırılmasına dikkat edin,
- Site hızını belirli periyotlarda Gooogle speed insight, pingdom vb. araçlar ile kontrol edin,
- Sitenizin açılma süresini kısaltın, sitenizi mutlaka hızlandırın
- Gzip ve benzeri optimizasyon araçları ile sayfa boyutlarını küçültün
- HTML hatalarını tespit edin ve mutlaka giderin,
- HTML boyutunu olabildiği kadarıyla küçültün,
- Google my business’a şirketiniz ve markanızı kayıt edin,
- Sitemap.xml site haritası dosyasını mutlaka oluşturun
- Robots.txt dosyasını mutlaka oluşturun, Google bot’lar tarafından indekslenmesini istemediğiniz sayfaları belirtin,
- Site optimizasyon araçlarını kullanın (Google search console, Google Analitik, Tag manager, Ahrefs, Semrush, screamingfrog vb…)
- Site güvenliğini ön planda tutarak, SSL kullanımına özen gösterin
- Kullanıcı dostu bir arayüz ve Mobil cihazlara uyumluluk hususlarıan dikkat edin,
Sık Sorulan Sorular
SEO Çalışması ne kadar sürer?
SEO Türkiye de hızla gelişen uzun bir maratondur. Kısa vadeli yapılan bir çalışma değildir. Kısa sürede geri dönüş almak istiyorsak ücretli reklamlar ile bunu sağlayabiliriz ancak unutulmamalıdır ki bu yöntem kalıcı değildir.
”Ücretli reklamlar saman alevi, SEO sönmeyen bir kor ateşi”
Ücretli reklamlar saman alevi gibi bir tutuşturursunuz parlar ve kısa sürede söner. Optimizasyon çalışması ise uzun vadeli gayret gerektirir ama ateş, sönmeyecek bir kor gibidir.
Kelime zorluk derecesi yüksek olan kelimeler için Google’da sıralama almak bazen 3 ay’ı bazen de 1 yılı bulabilir.
Arama motorları için yapılan site optimizasyon işlemi bazen ciddi süreçler aldığı için, doğru planlanmış stratejiler ile ilerlenmelidir. Fidan’ı diktikten 3 ay sonra meyve vermesini bekleyemezsiniz. Sadece fidanı eklemekle bitmiyor süreç zaten. Mevsimi gelince toprağın kazılması, gübrelenmesi, ağacın budanması, ihtiyaca göre ilaçlarının verilmesi gibi gerekli tüm süreçleri ihmal etmeden, zamanında yapmalıyız.
Meyveyi ne zaman yeriz?
İşte bu kritik sorudur. Ağacın büyüme hızını ve meyveyi toplama zamanını kestirebilmek zordur. Çünkü hava koşullarını gibi sizin dışınızda olan etkenlerde sizin sürecinizi değiştirecektir.
Kullanıcı davranışlarını başlarda kestirebilmek zordur ancak zamanla Google Analitik, Google Search Console, Google Ads ve benzeri optimizasyon araçları ile dönüşümleri takip edebilmek gerekir.
SEO’nun maliyeti nedir?
SEO fiyatları, hizmet alacağınız SEO uzmanı’nın tecrübesi, firmanın tecrübesi, site optimizasyonu hizmetleri’nin kalitesi göz önüne alındığında değişiklik göstermesine rağmen yaklaşık aynı fiyatlandırmalar ile karşılaşırsınız. SEO fiyatları ankara da değişik olmakla beraber bahse konu kriterler çerçevesinde belirlenmektedir.
Profesyonel SEO uzmanı ile SEO analizi yaptırarak bu sürece başlamanız sizler açısından maliyet yükü getirmesine rağmen zamandan kazanmış olursunuz. Bu sayede hedef kitlenize daha kısa yoldan ulaşmanın bir yöntemi olarak kabul edebilirsiniz.
Google’da 1. sıraya nasıl çıkarım?
Google’da 1. Sıraya çıkmak için tek bir hamle yeterli olmaz. Arama Motorlarının dikkate aldığı 100’den fazla faktörü dikkate alarak, sitenizi sürekli güncel tutarak gerekli değişiklikleri yaparak sıralamalarda 1. sayfaya gelmeyi hedefleyebilirsiniz.
İçerik stratejinizi doğru anahtar kelimelere dayandırmak, tutarlı ve özgün içerik oluşturmak, yerel ve teknik SEO için optimize etmek, dahili ve harici link bağlantı stratejinizi oluşturmak öncelikleriniz arasında yer almalıdır.
”Arama motoru için değil, kullanıcı için faydalı bir web tasarımını hedeflemelisiniz.”
Arama motoru optimizasyonun’da en önemli faktör nedir?
En önemli faktör diye bir kavramdan bahsedemeyiz. Site Optimizasyonuna etki eden faktörlerin hepsi önemlidir. Puzzle’ın tüm parçalarını bir araya getirmediğiniz sürece bir anlam ifade etmez ve bütünü yani gerçek faydayı hissedemezsiniz.
Google’da nasıl daha hızlı sıralama alabilirim?
Sıralama alabilmek için gayret, düzenli içerik ve sabır temel ipuçları olduğunu bilmek gerekir. Kazanmak istiyorsanız, sitenize sürekli olarak bağlantılar oluşturmak, belirli periyotlarda düzenli olarak yeni içerikler oluşturmak ve önceki içeriklerimizi belirli dönemlerde güncellemek gerekmektedir.
Site optimizasyon olmadan bir web sitesini sıralamaya girebilir mi?
Site optimizasyonu olmadan bir web sitesinin üst sıralarda yer alabilmesi zordur ancak imkansız değildir. Tabiki sitenin hizmet verdiği sektör ile de yakında ilgilidir. Bazı sektörlerde rekabet seviyesi oldukça zor olduğundan dolayı bu sitelerin kısa vadelerde sıralama alabilmesi zaman almaktadır.
SEO eğitimi alarak bu süreci kendinizde yönetebilirsiniz ancak uzun bir eğitim süreci ve tecrübe yolunda fazla vakit harcamanız gerekmektedir.
Ancak bazı durumlarda özellikle bireysel hizmet veren web sitelerinde, sitenin marka bilinirliliği daha site kurulmadan önce oluşmuşsa, bahse konu sitelerin optimizasyon çalışması yapılmadan sıralama alabilmeleri mümkündür.
SEO mu yoksa dijital reklam mı, yoksa her ikisi mi?
Site sahipleri tarafından hep merak edilen bu sorunun yanıtı basit. Evet, her ikisini de yapmalıyız. Dijital dünyada geri dönüşümleri tek bir kanaldan beklemek doğru bir strateji olmayacaktır. Birden fazla kanaldan sinyal ve geri dönüşüm alabilmeyi hedeflemeliyiz.
Google reklam gibi ücretli kanallar bazen küçük işletmelerin bütçelerini zorlayabilmektedir. En azından küçükte olsa bir bütçe ayırıp, ücretli reklam yöntemi ile de geri dönüşüm elde edebilmeliyiz.
Bu durumda uzun vadeli bir optimizasyon stratejisini küçük ama hedefli bir reklam kampanyasıyla dengelemek çok önemlidir.
Sosyal Medya’nın sıralamaya etkisi var mı?
Sosyal medyada paylaşım yapmanın, web sitenizin arama motorlarındaki sıralamasını artırmaya yardımcı olduğuna dair bir yanılgı var. Sosyal medya sitelerindeki paylaşımlarınızın site optimizasyonu sıralamasına doğrudan katkısı yoktur.
Sosyal medyada daha fazla kişi içeriğinizi paylaştığında, gönderilerinizin hedef kitleniz için yararlı olduğunu gösteren sosyal sinyaller üretir ve marka görünürlüğünü artırdığı da bir gerçektir.
Sosyal medya, arama motoru sıralamalarınızı doğrudan yükseltmese de dolaylı olarak markanızı etkiler ve marka gelişimine yardımcı olur.
Sonuç Olarak;
SEO’nun uzun bir maraton olduğu asla unutulmamalıdır.
Yola başlarken doğru bir strateji belirleyerek ilerlemek zaman kaybetmemenizi sağlayacaktır. Kısa sürede hemen bir dönüşüm almayı ve Google’da üst sıralara çıkmayı beklemeyin. Bu optimizasyon sürecinde en önemli parametrelerden biri de sabırdır.
Teknik alt yapısı arama motorlarına uygun ve doğru inşaa edilmiş bir site mimarisi ile işe başlanılmalıdır. Düzenli periyotlar da kaliteli ve özgün içerikler ile site sürekli güncel ve dinamik tutulmalıdır.
Destekleyici unsur olarak, aynı sektöre sahip otoritesi yüksek web sitelerinden alınan backlink sayıları artırılmaya çalışılmalıdır. Sosyal medya paylaşımları ile link sinyalleri desteklenmelidir.
Site hızı ve mobil uyumluluk belirli aralıklar da kontrol edilmeli ve gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
Teknik alt yapısı güçlü, özgün içerikler ile sürekli dinamik tutulan, otoritesi yüksek sitelerden alınan kaliteli backlinklere sahip hızlı bir site, sizi Başarıya ulaştıracak anahtar olacaktır.
Referanslar:
- https://www.sempeak.com/seo
- https://www.albertsolino.com/blog/seo/
- https://www.vargonen.com/blog/seo-nedir-basarili-bir-seo-calismasi-nasil-yapilir/
- https://moz.com/learn/seo/what-is-seo
- https://developers.google.com/search/docs/beginner/seo-starter-guide?hl=tr
- https://developers.google.com/search/docs/beginner/do-i-need-seo?hl=tr